Startsidan
G Goif
.....hur det började, från GIF till GoIF

Behovet av idrott har alltid funnits, så även i Gullringen. 1931 bildades den första organiserad föreningen i våran historia. Gullringens Arbetares Idrottssällskap var namnet. Den första match som spelades gick mot Ydrefors BK på en tuvig plan vid Ålhult och Gullringen gick segrande ur bataljen med 4 - 1. Föreningen var dock kortlivad och bara verksam i två år!

Den 4 november 1933 togs beslut om att bilda en ny förening, våran nuvarande. Gullringens Gymnastik och Idrottsförening. Som första idrott upptogs fotbollen och man fortsatte utöva fotbollen efter samma former som förut. Färdsättet till matcherna var ofta på cykel. Ydrefors, Södra Vi, Halsebo, Rumskulla och Horn var dom lag som stod för motståndet, oftast i pokalsammanhang då seriespel inte förekom i början.

1936 fick föreningen inträde i Östergötlands Fotbollsförbund och vann 1937 Östgötaserien klass 4 södra. Även året därpå stod man som seriesegrare och blev uppflyttade till klass 2 västra. Framgångarna höll faktiskt på att knäcka föreningen då dom långa resorna till matcherna gjorde kassan helt tom. På ett extra föreningsmöte i augusti 1939 föreslogs faktiskt att föreningen skulle lägga ner sin fotbollsverksamhet. Alla fotbollsälskare i Gullringen är väl idag glada att förslaget förkastades!

1951 invigdes nya idrottsplatsen Gullevi med seriematch mot Rosenfors IK, seger 5 - 1 för hemmalaget! GoIF hade vid den här tiden via kvalspel tagit sig upp till Nordöstra Smålandsserien div. 1. (Vimmerbygruppen, ej en nationell serie)

Den 16 juli 1976 invigdes föreningens nuvarande arena. Gullemon! Kalmar FF stod för motståndet i en uppvisningsmatch. Målresultatet 0 - 12 visar på ett förkrossande nederlag, men inte spelet. Gullringen fick en eloge av KFF`s tränare att man istället för att hålla siffrorna nere bemödade sig att fortsätta spela fotboll!
Vid denna tidpunkt spelade föreningen i nordöstra div.5 serien. Laget låg i topp efter vårsäsongen utan förlust. När hösten kom fortsatte marchen mot seriesegern och när det hela var över stod laget som segrare utan förlust, tre matcher slutade oavgjort och GoIF var åter igen ett div. 4 lag! Jan Wohlfart vann skytteligan detta år med 30 baljor. Första året i fyran slutade laget på andra plats, andra året femma och trea tredje året.

1981 vann Gullringen div. 4:a med besked. 36 poäng skrapades ihop, endast en förlust och fem poäng ner till närmsta lag! Tack vare den höga poängsiffran kom man upp i 3:an utan att kvala. Gruppen där GoIF kom att spela innehöll flera lag med allsvensk tradition och många trodde nog att respekten skulle ta överhand. Men inte! Det gick bättre än alla förväntningar och laget slutade på femte plats, en stark debut!

1986!!! Två förluster, endast 17 insläppta mål, Thomas Blixt som stod i mål och höll nollan i 13 (!) matcher!
Gullringen var klara för sin första sejour i div. 2. Men först hägrade ett kvalspel pga serieomläggning mot Oddevold om vilket lag som skulle få ta ytterligare ett steg upp i seriesystemet. Första machen borta på Rimnersvallen i Uddevalla föll GoIF med 0-2. Men i returen hemma på Gullemon gick man upp i en tvåmåls ledning efter mål i 7:e minuten av Mats Nilsson och i 20:e minuten får gul/svart hjälp av Jens Wåhlemark i bortalaget. IKO gick dock ifatt till 2-2 och det blev inget div. 1 spel för GoIF. Även sejouren i 2:an blev kortvarig för GoIF och laget åkte ur tvåan året därpå. BILDER FRÅN KVALMATCHEN HITTAR NI HÄR.

1988-90 spelade GoIF div. 3 fotboll men iom seriesegern 1990 började en era av div. 2 fotboll på Gullemon! Tre raka säsonger i 2:an fick ett slut när man 93 åkte ur och fick tillbringa dom två närmsta säsongerna i div. 3 igen.
1995 hamnade man på andra plats i nordöstra 3:an och fick tillsammans med Färjestadens GoIF ta klivet upp i 2:an igen. 1999 var det åter dax att lämna finrummet efter att ha kommit näst sist med 24 poäng. Säsongen 2000 var det dock inget snack om saken! Gullringen var totalt överlägsna och vann serien med hela nio (!) poäng ner till närmsta lag!

2001 Var man alltså åter igen ett lag med div. 2 status! Men det blev respass ner till 3:an med en gång! Endast 13 poäng inspelade och 28 - 51 i målskillnad! Första poängen ramlade inte in förräns i omgång 5 när man spelade mot nu superettanlaget Jönköping Södra. Mattias Sandhs mål i 34:e minuten såg länge ut som segermålet, men i 90:e minuten lyckades ex. IFK Göteborgaren Karl Svensson trycka dit kvitteringen med pannan efter en hörna.

Matchen mot Nybro i omgång 19 hade man efter 19 minuters spel en trygg 3 - 0 ledning efter två mål av Johan Richt och ett av Tobias Lundh! Inom loppet av 7 minuter tappar man allt och Nybro går upp till 3 - 3! Johan Richt presenterar sig igen i 43:e och 44:e minuten, Gullringen är åter i ledning med 5 - 3. Nu ska väl ändå inte Nybro kunna komma ikapp igen! Det gjorde dom, och förbi! På 20 minuter trycker dom dit 4:a bollar till och står efter slutsignalen som segrare med 5 - 7! Jag var där och såg matchen, man var nästan åksjuk efter alla svängningar! Allt för många uddamålsförluster och oavgjorda matcher gjorde att det bara blev ett år i föreningens senaste div. 2 sejour. Men vem vet, vi kanske är där snart igen!

1935 kom även bandy och längdskidåkning med i föreningens program. En rolig grej är att föreningen 1944 även har haft en sektion i boxning! Intensiteten på träningen var dock så hög,
att boxningen lades ned efter en säsong!

Gullringens första målvakt.
Olof Karlsson-Myrefelt